kalabaliikkia

kalabaliikkia

lauantai 19. toukokuuta 2018

Havaintoja Turkista ekalta viikolta

Nyt olen ollut reilun viikon omassa kodissa toisessa omista maistani - täällä etelässä. Ainakin ulkosuomalaiset varmaan tunnistavat ilmiön, että vaikka molemmat maat tuntuvat kodeilta, niin jos on pidempään pois niin jonkunlaista tottumista paluu vaatii ja moni asia pääsee yllättämään. Tässä minun havaintojani puolen vuoden Suomessa olemisen jälkeen. Mikä kiinnitti huomiota, mikä on muuttunut?

- Lämpö tietysti odotetusti tuli vastaan. Ekat päivät meni alle kolmenkymmenen lämmöissä ja illalla tarvi neuletta, nyt yhtäkkiä nousi siihen että päivän ylin varjolämpötila on yli kolmekymmentä ja myöhään illallakin on lämmin, vaikka yön alin on vielä alle 20, joka kyllä sopii mulle. Mutta aina se lämpö yllättää. Ei muista juoda tarpeeksi, eikä muista että kyllä noissa lämmöissä käveleminen ja touhuaminen vie voimat ihan eri tavalla kuin kymmenen astetta viileämmät lukemat.

- Aamuinen kasvojen rasvaaminen tehdään edelleen, mutta aurinkorasvalla. Olen kyllä niin tyytyväinen löydettyäni hyviä tuotteita. Edessä olevat nelisen kuukautta on vielä rasvausaikaa, joten ei ole ihan sama mitä sitä kasvoihinsa ja käsiinsä levittelee. Hyvä ja mieto tuoksu on tärkeä, mutta kyllä minä eniten arvostan sitä, että rasva levittyy helposti ja kätevästi.

- Suomeen oli juuri tulossa vihreää, kun lähdin sieltä ja täällä esim. puistojen ja nurmien vehreys alkaa pikkuhiljaa muuttua kulottuneen keltaruskeaksi paitsi niillä alueilla, mitä kastellaan. Suomessa ensimmäiset krookukset ja jouluruusut kukkivat, kun lähdin. Täällä taas kukoistavat ruusut, oleanteri, salkoruusu ja muut keskikesän kukkijat. Suomessa mansikka ei ollut vielä noussut pintaan taimina ja täällä on mansikkakausi parhaimmillaan.







- Suomessa kaupoissa ensimmäisinä kuukausina aina ojentelin korttia kaupassa myyjille, kun täällähän niin tehdään, eikä itse laiteta korttia laitteeseen. Nyt sitten en tiedä mitä tehdä, katson myyjää ja heiluttelen korttia epätietoisena että pitikö tässä maassa laittaa se itse laitteeseen vai antaa jollekin ;)

- Perusasioita on unohtunut myös. Ekaa kertaa keskustaan mennessä mietin kodin ovella, että onkohan nyt kaikki mukana. En keksinyt mitään puutoksia ja lähdin, mutta bussipysäkillä muistin että bussikortti olisi kätevä sillä bussia ei käteisellä voi maksaa. 

- Mun poissaollessa on ainakin lähellä olevaan isoon markettiin tullut laktoositonta ayrania. Ayran on mun suuri suosikki, sellainen jugurtista, vedestä ja suolasta tehty juoma, joka etenkin helteellä tekee hyvää. Laktoositonta jugurttia on tullut myös sekä suurempaa että pienempää kokoa. Suomessa kyllä laktoosittomia tuotteita on P A L J O N ! Samaisesta marketista löytyi myös 100 % ruis- ja kaurajauhoja. Näin myös tänään ensimmäiset Vegan-merkinnällä varustetut pussit, joissa oli eri tavoin (tomaatti, pippuri, vihannekset) maustettua bulguria. Bulguriahan täällä kyllä on ennemminkin myyty, mutta nyt jonain terveysversiona.




- Ihmeen hyvin sitä turkki vielä sujuu tauonkin jälkeen. Jotkut sanat on hukassa, mutta onnistuneesti on maassaololupaprosessi taas vauhdissa ja asioita tänäänkin pankissa ja muualla turkiksi selvitelty.

- Suomen valoisiin iltoihinja pitkään hämärään  ehti jo kevään edetessä tottua, täällä taas pimeä tulee aiemmin ja nopeammin. Sen vastapainona täällä on ihanat tummat ja pimeät yöt, joita osasin jo odottaa. 

- Suomessa ei juuri tullut käytyä kahviloissa tai ravintoloissa, mitä nyt muutaman kerran autolla pitkää matkaa ajaessa. Täällä hyvän papulounaan saa edullisesti ja monesti teen tulppaanin muotoisessa lasissa siihen kaupanpäälle ja ystävällisen asiakaspalvelun.







- Suomen luonto on kyllä niin ihana. Väitän että sitä ei pelkästään Suomessa asuessa vielä huomannut ja osannut  








ensimmäisiä krookuksia Suomen keväässä






- Suomeen mentyäni ihmettelin sen hiljaisuutta, puhtautta ja jopa kliinisen tuntuista oloa. Metsiin ja luontoon en kaivannut mitään elämää sen enempää, mutta onhan se nyt hassua että kauppiaat ei huutele kilpaa toistensa kanssa omien tomaattiensa tai kurkkujena parhautta eikä mansikoita ja oliiveja maisteta ennen ostopäätöstä :) Olen siis päässyt jo basaarielämän makuun taas. 

Mukava olla täällä taas :)


2 kommenttia:

  1. Varmaankin vaatii hieman totuttamista kun on noinkin pitkään ollut poissa, ja ei ihan heti muista miten toisessa maassa jutut toimivat. Minullakin oli hieman totuttelemista kun menin SUomeen 2.5 vuoden jälkeen, mutta totuin pian.
    Teillä onneksi vielä alle 20 yölämpötilat; meilläkin oli niin vielä viikko sitten mutta nyt on ollut lähes 30 yölläkin,ja olen jo 2 yötä nukkunut tuuletin päällä, mitä en ole ennen koskaan tehnyt toukokuussa.
    Kiva kun olette saaneet uusia tuotteita:) SUomessa on tosiaankin mahtava valikoika laktoosittomia tuotteita, ei tullut vatsa kipeäksi siellä maitotuotteista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Suomen laktoosittomien tuotteiden määrä on ihan uskomaton! Kyllä varmasti 2,5v vaatii jo ihan kunnon tottumista, kun tämä 6kk-vuosikin sitä vaatii aina. ONneksi sitä kuitenkin melko nopeasti solahtaa takaisin rytmiin.

      Poista